Krut 16 veckor!

Ha, förra året räknade jag veckor med knäprotes. I år räknar jag en valps ålder i  veckor.

Hur länge talar man om en valps ålder i veckor egentligen? Krut är nu 16 veckor gammal, torde bli i månader fyra.

I ett tidigare blogginlägg skrev jag om att Krut ska få vara valp länge. Inte påbörja en massa träning/inlärning i allt möjligt utan han ska få ”skrota omkring” och få vara valp. Så är det. Med vissa undantag: vardagslydnad och lite jaktlydnad. Krut är ju av jakthundsras och tänkt att bli en jakthund. Därmed är den jaktlydnaden viktig och bra att starta rätt tidigt….på naturligt sätt. Den hänger ju delvis ihop med vardagslydnanden.

På våra skogspromenader tränas det lite olika ”jaktlydnad”. Lystra till sitt namn, komma på inkallning – både på röst och visselpipa. Krut börjar som sagt bli duktig på visselpipans två signaler, i den miljö och lagom nivå på störning vi är i. En för stopp och en för inkallning.

Apportering. Det som tränas (lek) är att sticka ut, finna boll/dummy och komma in till mig med den.  Korta avstånd. Klartecken på att få sticka ut och leta samt avlämnande – struntar jag fullständigt i vid denna lekträning. Det jag vill är att Krut sticker ut och letar, finner boll/leksak, apporterar den och kommer tillbaka till mig med den. Här kommer visselpipans inkallningssignal när han börjar springa in till mig. Åh det blir julaftonsbelöning när han kommer till mig!!! Precis det jag vill, Krut är en matglad rackare så han droppar boll/leksak fort fort för att få sitt gotta, vilket är helt ok nu i denna träning.

Vattenapportering tränas också lite smått, på samma sätt. Avlämnandet struntar jag fullständigt i just nu.

Varför tränar jag inte alla moment, även klartecken att få sticka ut samt avlämnandet? För att var sak har sin egen träning. Jaktspanielägare som jag är så vet jag att denna uppdelning av moment lönar sig. Klartecken och avlämnande tränas har vi smått börja träna hemma, i huset eller ute i trädgården.

Idag tränades lite apportering på skogspromenaden. Duktig liten Krut fann boll och kom in till mig med den. Wesslan fick också träna, passivitet när Krut tränades och sedan sticka ut och apportera in. Vid ett tillfälle glömde jag min klant  att koppla Krut (som inte kan ”sitta och vänta”) Krut såg inte när jag kastade ut boll till Wesslan men när Wesslan fick klartecken att sticka ut….ja då hakade Krut på. Nåja….än är Wesslan snabbare och mer erfaren så han fann bollen innan Krut.

Krut gillar att bära (och tugga på) på de fynd han gör på promenader, pinnar, grenar, kottar mm.

Om lenaarvidsson

Hundägare som bloggar om allt möjligt: hundträning, konditionsträning, kost m.m.
Det här inlägget postades i Hund, Spaniel, Träning, valp, Wachtel och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s