Syrade grönsaker, Kombucha och gurkmejapasta!

Flitens lampa har lyst två kvällar nu.

Fermentering! Göra eget, syrade, fermenterade grönsaker och fermenterad dryck. Probiotika, mjölksyrebakterier som är goda bakterier som stöder immunförsvaret i tarmen. Surkål, youghurt, kimchi är exempel på fermenterad mat. Kombucha, vassle och äppelcidervinäger är exempel på bra syrade drycker.

3727E065-074B-4E8C-86B1-B39E3478D4FF.jpeg

Igår kväll gjorde jag en liten sats fermenterade grönsaker: vitkål, grönkål, broccoli och lite morötter.  Det blev betoning på liten…suck. Förra gången jag gjorde det blev det för mycket så igår halverade jag receptet…för att när allt var klart, minnas att jag förra gången gjort tvärtom – dubblerat. Nåja…det får bli det här lilla nu så gör jag en ny senare.  En del av de här  syrade grönsakerna ska ingå i hundarnas grönsaksmix. Bra även  för hundmagar.

 

EAD798B7-8AD1-430A-B9C0-F74E72B9FE6CIkväll gjorde jag början till förhoppningsvis kombucha.

5E299F88-277A-4BBB-9882-87DC6A83B74AKombucha är ett slags fermenterat te, en asiatisk urgammal dryck. Den görs på kombuchasvamp (Scooby – ”A symbiotic colony of bacteria and yeast”, i kort betyder det en massa goda bakterier), te och socker.  En bra dryck för mat- och tarmsystemet.  Det går så klart att köpa färdig kombucha men att köpa regelbundet blir dyrt – tycker jag.  Så jag ville nu prova göra egen, kunna smaksätta med det jag vill.

Någon kombuchasvamp ”Scooby” hade jag nu inte, det går att köpa. Men… man borde kunna odla fram en själv eller?  Ja jag fann ett recept. Man tillsätter helt enkelt färdig kombuchadryck. Kombucha(dryck) te och ekologisk rörsocker. Lyckas jag med den här första, får jag en Scooby att använda framöver, till en andra ”bryggning”.  Så om två -tre veckor vet jag. Eller jag kan nog se tidigare om det går åt rätt håll så att säga.

 

D697AD3B-A4AD-444A-AC70-F65C955CB502När jag ändå var igång, gjorde jag gurkmejapasta att ha till guldmjölk. Åren innan  knäprotesoperation drack jag mycket guldmjölk. Gurkmeja och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.  Jag tyckte det hjälpte en del mot värk och smärta jag hade i min trasiga knäled. Gurkmejapasta ger jag även till hundarna, en liten liten klick i maten.

Om lenaarvidsson

Hundägare som bloggar om allt möjligt: hundträning, konditionsträning, kost m.m.
Det här inlägget postades i Kost, Vardag och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s