Mjölkkefir.

Jag glömmer bort att det även finns vattenkefirgryn. Det jag gör är mjölkkefir, dvs gjord på mejeriprodukter.

Jag använder mig av lantmjölk (ohomogeniserad) och eko grädde. Jag tycker det blir lite mer krämigt med lite grädde i. Allra helst hade jag velat använda mjölk direkt från kon/bonden men det får jag inte tag på så lantmjölk duger jättebra.

Jag mäter inte alls hur mycket av varje utan kefirgryn åker ned i en glasburk och så slår jag över mjölk, grädde och en liten skvätt av färdig kefir till burken blir full, rör om lite och så på med en hätta (klippt kökshandduk och gummisnodd som håller fast det) , lindar in burken i en kökshandduk och låter det stå i rumstemperatur. Ett dygn ungefär, så noga på timmen  är jag inte. Mina kefirgryn har bott in sig och sköter sig bra. Annat var det i början precis då jag fick kefirgrynen. De var lite kinkiga i början, gav blaskig kefir men så…ja vande de sig vid miljön här och  i Hälsingland och ger nu fin krämig go kefir. Att linda  in burk i kökshandduk är säkert inte nödvändigt men det har  bara blivit så för mig genom att jag tar med mig glasburken med kefir varje gång jag åker upp till fastigheten i Hälsingland, jag inbillade mig att grynen skulle ”känna sig mer hemma”, mindre känslig  för transport mm.

Kefiren silas genom ett plastsil och ned i en bytta, grynen stannar då kvar i silen. Kefiren hälls på glasflaska och in i kylen. Grynen åker ned i burken igen med lantmjölk, grädde och en skvätt färdig kefir….så det blir ny kefir dagen efter. Glasburken diskas alls inte ofta, rätt sällan faktiskt. Jag fick lära mig att det är bättre att låta kefirkultur finnas kvar i den.

När kefirgrynen bott in sig och mår bra, börjar de som sagt föröka sig så man får till slut ta undan lite kefirgryn. De kan man spara i kylskåp (ge bort). De bor då i mjölk. Kefrigryn lever på laktosen i mjölken så mjölken måste bytas ut. Tror de ska klara sig en vecka i kylskåp på den mjölken. Jag brukar byta mjölk efter 3-4 dagar. Byta…man silar bort mjölken helt enkelt, gryn ned i glasburk igen och ny mjölk slås över och in i kylskåp.

Det går även att frysa in kefirgryn.

Om lenaarvidsson

Hundägare som bloggar om allt möjligt: hundträning, konditionsträning, kost m.m.
Det här inlägget postades i Huset, Kost, Vardag och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s