Viltspår och elevtjänstgöring!

Det är mycket viltspår nu!

Igår hjälpte jag domare Yvonne att lägga viltspår för rörligt prov öppen klass. Spår som skulle gås idag av provdeltagare. En fantastisk möjlighet för mig att få mer erfarenhet, ”tänka mer”  som viltspårdomare när spår läggs. Vi lade två spår.

Idag eftermiddag så gjorde jag då min första elevtjänstgöring. Öppen klass.  Gick med domare Yvonne och förde mitt eget protokoll för bedömning hur hund gick provet. Mitt protokoll gäller ju inte för provekipaget utan det jämförs med domarens protokoll, för att se hur jag bedömt ekipaget i spåret. Otroligt spännande och lärorikt. Men jag har skrivit mitt namn, på raden ”Elev/Aspirant” på det riktiga protokollet.

Nå Yvonne och jag var rörande överens om provhundens arbete, ett 1:a pris! En så duktig hund från start till slut. En jaktlabbe så jag har därmed varit med och ”bedömt” en högbent ras, en apporterande fågelhund.

Att gå bakom och se en hund i ett viltspår, hur hund tar sig an spåret, hur den jobbar mm…har jag sett många gånger. Så jobbar vi i vår spårgrupp. Vi har varit flera som gått bakom ekipaget och tittat hur spåret gått. Något som även är nyttigt för ekipaget, för hunden att oavsett antal människor bakom sig kunna koncentrerar sig på spåret. Att rent allmänt ”tycka till” om hunds arbete, hur förare gör mm – inte så konstigt.  Det som är mer ovant för mig är att sätta det på pränt, bedöma det enligt de punkter som finns i protokollet.

Efter provet så fick våra hundar gå spåren (vi hade ju lagt två öppen klass spår).

Så jag åkte hem med två nöjda hundar som efter kvällsmål, mätta trötta och belåtna smetade ut sig lite varstans i huset. Jag är nöjd med mitt arbete, min första elevtjänstgöring!

 

 

Om lenaarvidsson

Hundägare som bloggar om allt möjligt: hundträning, konditionsträning, kost m.m.
Det här inlägget postades i Hund, Träning, Vardag, Viltspår, Viltspårdomare och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s