Vägen till viltspårdomare – aspiranttjänstgöring och gick själv ett öppen klass spår

Igår eftermiddag började jag min aspiranttjänstgöring. Var med och lade tre stycken öppen klass viltspår. Varit med och lagt spår gjorde jag även som elev men nu som aspirant så blir det mer ”på riktigt” jag bedöms på annat sätt helt enkelt, får mer ansvar även om det är aspirant domarens huvudansvar. Gävleborgs taxklubb hade ordinarie prov idag.

Som aspirant deltar man aktivt i förberedelsearbete (lägga spår) och vid själva provet hälsa deltagare välkommen, kolla stamtavla, vaccination, besvara ev frågor om hur prov går till. Aspirantdomaren har huvudansvaret, sista ordet så att säga. Jag går med i spår skriver mitt protokoll och ger till aspirantdomaren förslag till pris. Vi jämför våra protokoll. Kort och gott jag går som en ”domare” men det är aspirantdomarens protokoll som gäller för provdeltagare (men mitt namn står med precis som vid elevtjänstgöring). Aspirantdomaren gör ett skriftligt utlåtande med uppgift om godkänd eller inte.

Så ja visst känns det lite annorlunda, från och med nu är det mer ansvar, mer på riktigt. Men jag känner mig rätt trygg. Jag har gått en hel del prov själv, lagt massor av spår vid träning mot prov,  varit med och lagt spår under elevtjänstgöring, gått med som elev och har så bra elev- och aspirantdomare att få gå med och lära mig, fråga mm. Och via träning (spårgruppen jag är med i), och under elevtjänstgöring fått se olika raser, deras spårsätt.  Det ingår ju även i utbildningen att vara med och döma olika raser.

Jag hade även anmält Wesslan till dessa prov, hans första öppen klass. Jag, en till aspirant och en domare hade anmält våra hundar så vi skulle få gå sist, bli dömda av en annan domare som hade en domarelev med sig.

Morgonens elevtjänstgöring tyckte jag gick bra. Tre hundar att döma. Jag och min aspirantdomare var rörande överens om de tre hundarnas prov, bedömning, pris och poäng.

När vi var klara med det var det vår tur att gå prov.

Det gick bra, ett 1:a pris och 75 p av 75 möjliga. Andra raser än tax tävlade i egen grupp. Wesslan kom på 2:a plats. Vinnaren hade också 75 p så det var de små detaljerna som avgjorde vem som kom 1:a resp 2:a. Nå poängen spelar inte så stor roll för mig…det är mer priset…att få ett 1:a pris. Vi hade med oss en som gjorde sin elevtjänstgöring.

Wesslan…spårsäker så in i vassen men har en tendens till att gå lite för fort. Skulle inte skada om han kunde lugna ned sig några minuter. Det är något jag tränar på vid träning men ja…

Fler öppen klass prov för honom blir det. Dels för att försöka få ytterligare två 1:a pris och därmed championattitel (jajamen…10 -åringen ska försöka bli viltspårchampion) och dels för att det behövs hundar att döma då vi är några som utbildas till viltspårdomare.

 

Om lenaarvidsson

Hundägare som bloggar om allt möjligt: hundträning, konditionsträning, kost m.m.
Det här inlägget postades i Hund, Viltspår, Viltspårdomare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s