Wesslan – piraten, min enögde krigare!


Omsdag förra veckan upptäckte jag att Wesslan ”plirade” med höger öra. Lite irriterad, så där som en jaktspaniel kan bli efter rotande i buskar och snår. Visade inget mer än irriterad i ögat. Jag började genast skölja ögonen med ögonvatten, skölja bort ev skräp som kunde ha fastnat. Fredag morgon upptäckte jag att ögat kraftigt försämrats, blodkärl brustit och det såg inte alls bra ut. Vi befann oss uppe i Hälsingland så jag ringde till veterinärstation där och fick tid samma dag. Tur nog jobbade den dagen en veterinär kunnig på ögon.
Ögat undersöktes och tyvärr  misstänkte veterinären en tumör i ögat. I väntan på tid hos ögonveteterinär i Gävle sattes diverse medicin in . Cortisontabletter och tre olika ögondroppar, bl.a trycksänkande (då trycket var högre i det dåliga ögat). Igår måndag fick jag tid hos Karina B som har särskild kompetens inom ögonsjukdomar och ögonlysning. Ögat eller båda ögon undersöktes noga. 😐 Höger öga hade en tumör, synen förlorad. En tumör som gradvis växt, syn förlorats i samma takt och ja i fredags brast blodkärl… vänster öga är fullt friskt och normalt.

Röntgenbilder togs även på bröstkorg för säkerhets skull, ifall det fanns något där på exempelvis lungor. Wesslan var så duktig, röntgen gjordes utan sedering, han fann sig i att ligga i olika ställningar, bli rätad hit och dit- allt för att få bra bilder. Fick beröm för att han var så tålmodig och inte protesterade.
Lungor såg fina ut. Däremot syntes ”något” mellan lungorna. Nya bilder togs.  Bilder skickades till Uppsala för avläsning och konsultation. Jag fick åka hem utan att veta vad det var men operationstid för borttagning av ögat var bokat till idag tisdag. Skulle detta ”något” visa sig vara något allvarligt….skulle vi diskutera det innan operation. Många tankar gick genom mitt huvud…denna ovisshet…

Tack och lov lästes bilder av igår sen eftermiddag och veterinär Karina B  ringde mig igår och berättade att ”något”  var helt ofarligt. Det var Wesslans kroppspulsåder från hjärtat som hade en liten sväng och det var vad som syntes som ”något”.  Uppsala hade även tittat mer på röntgenbilder och kunde inte se metastaser någonstans. Så tacksam för att hon ringde, jag slapp oroa mig för det.


I morse lämnade jag in Wesslan för operation. Han hade fastat från kl 22.00 måndag kväll och vatten togs bort tidigt i morse. Hämtade honom vid lunch. Med ett öga mindre. Operationen hade gått bra. Tumören satt i ögat. Wesslan… hörde jag klaga högljutt när jag klev in på veterinärstationen. Personal berättade att jo han hade klagat när han lämnades ensam men blivit så glad och viftat på svansen så fort någon gått in till honom.

Wesslan fick en liten portion mat tidig eftermiddag och lite mer ikväll. Glad hungrig Wesslan högg in på maten! Trött efter dagens ”upplevelse” .

Fram till dess stygn är tagna ska han ta det lugnt, vila, Ta det lugnt… får ta en diskussion med Wesslan om det 😊.

Under sträng uppsikt får han vara utan krage/strut.

Det vita över ögat, en trycktampong, ska tas bort i morgon. Stygn kommer tas bort om ca 10 dagar, så minst under den tiden är det krage som gäller, under sträng uppsikt kan han få vara utan den.

I och med att han fått cortison i även tablettform, måste den fasas ut, inte sluta tvärt. Därmed kan han inte få vilket smärtstillande medel som helst så länge som utfasning sker. Inte exempelvis Metacam.  Så Wesslan får nu något (vad det heter vet jag inte/kommer inte ihåg) som sakta sprutas i mun, i munslemhinnan. Nytt för mig men det går bra, tar lite tid eftersom det inte ska sväljas utan tas upp av munslemhinnan och jag ovan att ge. Men det går bra.

Wesslan kommer klara sig bra med ett öga.

Wesslan och jag tackar för alla hållna tummar och krya på sig som getts via FB och Instagram.

Om lenaarvidsson

Hundägare som bloggar om allt möjligt: hundträning, konditionsträning, kost m.m.
Det här inlägget postades i Hund, Spaniel, Vardag och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s